Arjantin piyasaları Senato onayı ve Çin anlaşmasıyla yükseldi
Arjantin mali piyasaları Perşembe günü iki önemli gelişmenin ardından yükselişe geçti: Senato’nun Devlet Başkanı Javier Milei’nin ekonomik reform gündemi için hayati önem taşıyan kapsamlı bir yasa tasarısını kabul etmesi ve Çin ile döviz takası anlaşmasının yenilenmesi. Yasama zaferi, kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilmesi, yürütme yetkisinin güçlendirilmesi ve yatırım teşviklerinin arttırılması gibi radikal ekonomik değişiklikleri içeren bir platformda iktidara gelen Milei için önemli bir adım olarak görülüyor.
Hükümetin azınlık statüsüne rağmen Senato’dan onay alması, etkili bir şekilde yönetme kapasitesinin bir göstergesi olarak selamlandı. Analist Christian Buteler bunun hükümetin “ekonomik açıdan en iyi günü” olduğunu vurgularken, ikiz mali pakete yeşil ışık yakılmasına ve Çin ile döviz takası hattının 2026 yılına kadar uzatılmasına da dikkat çekti. Döviz swapları, ülkelerin diğer merkez bankalarından yabancı para cinsinden borç almasına olanak tanıyarak finansal istikrar sağlıyor.
Yerel tezgah üstü piyasada devlet tahvilleri ortalama %2,4 oranında yükseldi. Ülke risk endeksi keskin bir düşüş yaşarken, karaborsa peso %3’ün üzerinde değer kazanarak dolar başına 1,245 seviyesine yükseldi ve hafta başındaki rekor düşük seviyeden toparlandı. S&P Merval hisse senedi endeksi gün içinde dalgalandıktan sonra %2,4 kazançla kapandı.
Piyasanın olumlu tepkisine rağmen, istihdam ve tüketici fiyatları üzerindeki potansiyel olumsuz etkilere ilişkin endişelerini dile getiren protestocuların Kongre dışında polisle çatışması nedeniyle tasarının kabulü sivil huzursuzlukla karşılandı. Ninety One’da portföy yöneticisi olan Thys Louw, tasarının kabul edilmesini zorlu ve uzun bir sürecin ilk adımı olarak nitelendirdi ve mükemmel olmasa da yönetişimde ilerlemeyi temsil ettiğini kabul etti.
Ancak analistler Arjantin’in henüz ekonomik zorluklardan kurtulmadığı konusunda uyarıyor. Herhangi bir yeni yasanın yürürlüğe girebilmesi için Kongre’nin alt kanadının hala münferit tedbirleri onaylaması gerekiyor. Pantheon Macroeconomics’in Latin Amerika baş ekonomisti Andres Abadia, Milei’nin hedeflerine ulaşılması halinde Merval endeksinde sürekli bir iyileşme yaşanabileceğini, bunun da ülke riskinin azalmasına ve devlet tahvillerinde bir toparlanmaya yol açabileceğini öne sürdü. Mevcut yüksek belirsizlik seviyesinin temkinli bir yaklaşım gerektirdiğini tavsiye etti.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.